Трапеза - це благодатне насичення їжею

Сучасна людина навчений прийняття їжі називати сніданком, обідом, вечерею. У монастирях і серед вірних в Бога людей на кухні, в їдальні прийнято іменувати прийом їжі трапезою. Чому його так дивно називають? Трапеза - це не просто обід або вечерю, це прийняття будь-якої їжі і пиття всією сім'єю вдома або братією в монастирі. Сучасні люди, які не відносяться ні до якої релігії, можуть здивуватися: "Ми теж сідаємо їсти все разом!". Їм можна відповісти, що трапеза відрізняється від звичайного обіду.

Стіл для трапези, а не для розмов

Християни, особливо православні, знають, що вдома потрібно обов'язково мати ікони Господа і Матері Його. Там, де зазвичай приймають їжу (на кухні, у вітальні або в залі), мається святий кут. Стіл ставлять так, щоб глава сімейства сидів прямо перед образами, а решта домочадців і гості розсаджуються по боках. Як виглядає християнська трапеза? Фото, яке представлене нижче, ілюструє її в минулі (і навіть нинішні) часи серед благочестивих сімей. Господар будинку починає вголос молитися перед іконами, попередньо перехрестившись, щоб Господь освятив їжу. Решта мовчки слухають. Батько в кінці молитви осіняє їжу й питво хресним знаменням. Він сідає за стіл перших.

трапеза фото

У минулі століття практично кожна дитина знала, що батько - найголовніший, він у всіх в пошані, тому першим сідає за стіл і бере ложку саме він. Безумовно, що дружина або дочка подають тарілку з супом спочатку йому. Трапеза - це не привід для розмов. Їдять все мовчки. Після закінчення обіду глава сімейства встає з-за столу і дякує вголос Господа і Божу Матір за надану їжу. Всі родичі і друзі також моляться. Тільки після слів подяки Богу можна починати розмови, спілкування.

У чому сенс трапези?

Чому ж серед християн прийняті такі правила для обіду? Звідки пішов даний звичай? Щоб відповісти на це питання, потрібно заглянути в Євангеліє. Перед своєю смертю Ісус Христос покликав учнів, і вони востаннє сіли за спільний стіл. Він поламав хліб і сказав своїм послідовникам, що це буде їм на згадку про Його тілі. Потім він вказав на чашу з вином.

Трапеза - це пам'ять про Ісуса Христа. По сьогоднішній день священнослужителі готують Святе Причастя в храмах на літургії, при цьому в чашу кладуть частинки просфори (маленький хлібець) і наливають вино. У цей час у вівтарі Сам Бог творить диво. Хліб і вино символізують тіло і кров Господа, розп'ятого на наступний день після того, як відбувалася святая трапеза з учнями.

трапеза це

Саме тому збереглася традиція обов'язково на столі мати хліб під час домашньої або монастирської трапези. Християни моляться перед їжею і після, щоб Господь був присутній поруч, Сам благословив обід. Кажуть, що їжа після молитви стає освяченою. Ніякі хвороби не пристають до віруючих людей. Відомі випадки, коли їжа виявилась несправною, але люди не отримували симптомів отруєння.

Поминальна трапеза

Слово «трапеза» - грецьке. Воно означає «їжа і питво в суспільстві». Всі люди дружно сідають за стіл, попередньо помолившись.

Існує особлива трапеза - поминальна. Коли помирає християнин, то за нього моляться на третій, 9-й, 40-й дні після смерті. Всі рідні, близькі, знайомі сідають за стіл і поминають покійного. Церква закликає скорботних запрошувати до столу жебраків, обділених, щоб ті помолилися про новопреставленого. Господь каже, що нагородить Він тієї людини, яка віддає своє і не вимагає нічого назад. Потрібно вміти віддавати безоплатно.

трапеза слово

Пісна трапеза - це виключення з меню м'яса, яєць, молока. Такі продукти в православ'ї називаються скоромними. Можна вважати, що на столі дозволяється тільки вегетаріанська їжа. У пісні дні не можна об'їдатися. Краще з'їсти зовсім небагато, ніж перенасититься. Багато людей вважають, що піст полягає тільки в їжі. Це не так. Під час посту потрібно остерігатися балаканини, сварок, роздратування, розваг. Кожну хвилину краще проводити з молитвою, у тому числі і за трапезою.

Свята трапеза

Після розп'яття і воскресіння Ісуса Христа церква закликає людей сповідувати свої гріхи і причащатися Христових Таїн, щоб примиритися до Богом і прийти в Рай. Люди по черзі підходять після сповіді до священика, поклавши руки на грудях хрестоподібно, називають своє ім'я і куштують з ложечки частинку хліба та вина, які є Тіло і Кров Христа. Маленьких дітей до семи років причащають без сповіді.

святая трапеза

На закінчення варто зазначити, що освячена їжа може духовно і тілесно оздоровити, дати сил, терпіння. Кожна людина, яка вперше в свідомому віці взяв участь у трапезі, знає, чим вона відрізняється від звичайного прийому їжі. Під час такого благочестивого обіду рій думок покидає голову, немає бажання при цьому дивитися телевізор і сперечатися з близькими, а шлунок приймає їжу з користю.




Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » » Трапеза - це благодатне насичення їжею