Кому слід відзначається 30 вересня день ангела?

Християнські мучениці Віра, Надія, Любов і матір їх Софія жили в Римі на початку II століття. Православні люди в храмах служать молебні і літургії в пам'ять цих святих 30 вересня. День ангела (або іменини) власниць цих імен має відзначатися завжди особливо і гідно. У цей день найкраще послужити в храмі, причаститися святих Тайн і почитати духовну літературу. Така дата буквально зобов'язує поводитися благочестиво і цнотливо. Привітання з днем ангела 30 вересня теж повинні нести духовний зміст, так як це свято - не чергова весела гулянка. А все тому, що історія життя цих святих мучениць незвичайно потрясающа в буквальному сенсі.

30 вересня день ангела

Християнські мучениці

Отже, ми виснілось, що 30 вересня - день ангела зовсім ще юних дів Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Але для того, щоб зрозуміти, чим заслужили святість ці великомучениці, зануримося в той жорстокий для перших християн час. Минуло сто років з тих пір, як апостоли розійшлися по всій землі, щоб проповідувати вчення про Ісуса Христа.

Вивчаючи далі детально тему «30 вересня - день ангела християнських великомучениць», треба відзначити, що в ті часи найсильнішою державою був Стародавній Рим, і його населення поклонялось язичницьким богам. Але тут раптом стали з'являтися християни, і з кожним роком їх ставало все більше і більше. Язичники страшно ненавиділи їх і проклинали. Християнам заборонялося будувати храми і вести богослужіння. І тоді вони стали усамітнюватися в гірських печерах або в якихось віддалених оселях.

Один з римських правителів, імператор Траян, прийняв закон, завдяки якому дозволялося залучати християн до суду і навіть стратити. Тисячі послідовників вчення Христа були замучені тортурами, понівечені дикими тваринами, обезголовлені або розіп'ято на хрестах. І одним із днів, коли сталася одна з таких страт в ім'я релігії, стало 30 вересня.

день ангела 30 вересня надія

День ангела: Віра, Надія, Любов

У тяжкий для християн час жила благочестива жінка, яку звали Софія. Її ім'я з грецької перекладається як «премудрість». Вона виросла в забезпеченій сім'ї і могла впасти в будь спокуси і спокуси, однак обрала для себе істинний шлях і завжди ревно проповідувала Христову віру. Навіть коли Софія вийшла заміж за язичника, вона не зрадила свою віру і не стала язичницею, а люблячий чоловік не став противитися цьому. Вона народила йому трьох дівчаток, яких назвали на честь найшанованіших християнських чеснот: Пістіс (Віра), Елпіс (Надія) і Агапе (Любов). Вона стала виховувати їх повною любові до Господа і навчала їх не прив'язуватися до земних благ. Молоді отроковіци росли в повній слухняності та праці, вони багато молилися й читали духовні книги.

день ангела 30 вересня любов

Рим

Коли у Софії народилася третя дівчинка, її чоловік помер. Володіючи чималими коштами, Софія стала допомагати бідним, а потім разом з дітьми переїхала до Риму. Всю свою турботу і увагу вона віддавала дітям. Дівчатка були зовсім ще юні, проте добре знали Біблію, молилися і допомагали матері по дому.

Своєю богомудренной матері корилися у всьому. А так як вони були незвичайно красиві від природи і розсудливі у вихованні, багато хто звертав увагу на дітей.

Чутка про незвичайно мудрих і красивих дівчатках поповз по околиці і дійшов до претора Антіоха, який негайно наказав привести їх до нього. Вони з'явилися перед його очі і у відкриту проповідували свою віру в Христа. Тоді розлючений Антіох вирішив відправити їх до імператора Андріану (117-138 рр.), Який захотів подивитися на них і змусити відректися від їхньої віри.

вітання з днем ангела 30 вересня

Випробування

Софія знала, що чекає їх за непокору імператору, і дуже турбувалася за своїх дітей, адже старшої Вірі виповнилося тільки 12 років, Надії - 10, а наймолодшій Любові - 9. Вона вже передчувала мученицьку смерть своїх дітей і сильно переживала, чи встоять вони у своєму ісповідництво. Святі діви стали молитися Богу усередині і гаряче, щоб він послав їм сили і терпіння перед муками і самою смертю.

Все оточення імператора Ізумі спокою дівиць, начебто вони прийшли на звання торжество, а не на суд.

По черзі імператор розпитував сестер і бажав, щоб вони принесли жертву Артеміді, але діти були непохитні. Андріан був здивований їх сміливістю і вирішив відіслати їх до однієї знатної красномовною язичниці, щоб та переконала їх відректися від Христа.

30 вересня день ангела віра надія любов

Тортури

Проте все було марно: через кілька днів святі діви знову опинилися в імператора. Він розгнівався дужче і наказав піддати дівчаток тортурам. Їх били, розриваючи на частини, палили на розпеченій решітці і кидали в киплячу смолу, але Господь зберіг їх дух незломленим. Сестри прийняли смерть гідно. Тіла для поховання віддали їх матері, щоб таким чином продовжити її душевні муки. Софія поховала своїх дітей, три дні не відходила від їх могили і там же незабаром зрадила свою душу Богові.

День ангела 30 вересня. Любов велика і святість

Віруючі християни поховали тіло матері поряд з її дітьми. Приклад цього сімейства показав, наскільки сильно люди можуть бути укрепляеми благодаттю Святого духа, що можуть навіть не боятися моторошних тілесних мук.

Знаючи всі ці подвиги християнських святих, починаєш по-справжньому розуміти, як важливий не тільки для іменинників, а й для кожного православного християнина день ангела 30 вересня. Надія і віра на порятунок повинні завжди бути присутнім в людині.

Святі мощі матері Софії та її трьох дочок сьогодні знаходяться в Бенедиктинському абатстві в Ельзасі (район Франції).

Іменини Агафокл, Нілу, Зінона, Іллі, Пелія, Патермуфія

30 вересня - день ангела не тільки Віри, Надії, Любові та Софії. У цей день вшановується ім'я святої християнської мучениці Агафокл. Вона була рабинею в будинку злісної господині язичниці Павичі, яка постійно піддавала її тортурам за сповідання християнської віри. Вона змушувала її ходити по гострому камінню босоніж, а одного разу навіть проломила їй ребра молотком і відрізала мову. Але Агафокл не відреклися від Христа. Тоді господиня почала морити її голодом, але голуби стали приносити бідній жінці їжу. У підсумку господиня жорстоко вбила Агафокл залізним ломом.

30 вересня день ангела віра надія любов

У цей день також шануються святі мученики Ніл, Пелій, єпископи Єгипетські Зінон, Ілія, Патермуфій і багато інших християн (151 чоловік), які були піддані жорстоким тортурам, обезголовлені, а деякі спалені за проповідь Євангелія при правителі Максиміані Галерії (305-311) .

Які постраждали за віру в Христа була величезна кількість, а 30 вересня став днем символу великого мужності і сили, тому і потрібна в цей момент молитва, яка не залишиться почутою цими великими мучениками.




Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » » Кому слід відзначається 30 вересня день ангела?