"Нести свій хрест": значення фразеологізму і приклади. Хрест як символ страждань

Багатьом відомо вираз «нести свій хрест». Значення фразеологізму люди, що вживають його, теж, напевно, представляють. Для тих же, хто не чув про нього жодного разу, а також хотів би ознайомитися з історією його виникнення, і написана ця стаття.

Шлях Христа до Голгофи

нести свій хрест значення фразеологізму

Почнемо з походження. Природно, це вираз («нести свій хрест») відсилає нас до біблійної історії про те, як був засуджений на смерть Син Божий. Ісус, як відомо, сам ніс свій хрест. Шлях його був важким і болісним, але він все-таки подужав дорогу, випив гірку чашу до дна. Таке походження виразу «нести свій хрест». Значення фразеологізму буде розкрито далі.

Значення

Наприклад, у людини не найлегший період у житті. Все якось навалилося одночасно. Кожен з нас переживає такий стан, коли жити не хочеться. І тут друг або приятель, намагаючись героя підбадьорити, говорить йому: «Крепись, старий, потрібно мужньо нести свій хрест». Значення фразеологізму з'ясовується шляхом розгляду його походження.

значення фразеологізму нести хрест вираз

В принципі, якщо прочитувати історію про Христа безпосередньо (не всю, зрозуміло, а тільки ту її частину, де є шлях до Голгофи), то загалом, від такої підтримки можна зовсім скиснути. У Ісуса все закінчилося плачевно: він доніс знаряддя своїх тортур, потім помер непристойною для того часу смертю на хресті (так закінчували життя в ті в далекі часи тільки раби).

Дійсно, якщо думати так, то все тьмяно. Але було ж ще вознесіння. Таким чином, Христос страждав мало сенсу, що не абсурдно, а заради великої мети - врятувати все людство, віддати себе в жертву за гріхи людей.

Звичайно, для того, хто добре знає російську мову, але не чув нічого про біблійної історії, вираз «нести свій хрест» (значення фразеологізму - в процесі розкриття) представлятиметься тільки символом мужнього перенесення труднощів і страждань. Він буде саме такий зміст прочитувати з цього вислову, бо оточуючі його люди вважають саме так.

Очищуючий вогонь страждань

що значить нести свій хрест

Але не все було так оптимістично для самого пророка. Коли Христос проповідував, він свято вірив у те, що говорив. Однак, пройшовши крізь усі випробування, навіть він засумнівався в собі, у вірі і навіть в Бозі. Недарма на хресті Ісус вигукнув: «Батько, навіщо ти покинув мене!»

Про цій фразі написано багато книг і різні дослідники намагаються її тлумачити і так і сяк. Але безсумнівно одне: вона доводить, що подвиг Христа дає деякої еталон для людської мужності взагалі. Тому що насправді, коли він ніс хрест і переживав моторошні страждання, він ще не знав, чи врятує його Батько чи ні. Саме тому значення фразеологізму «нести хрест» (вираз і образ страждає пророка) закликає не нарікати на долю, а стійко переносити її удари, скільки б вони не тривали.

Страждання, біль, різноманітні прикрості позбавляють сенсу існування - така їх природа. Людина повинна протистояти втрати сенсу і пам'ятати про подвиг Христа, незалежно від того, вірить він чи ні. Нехай він представить, що Христос був простим сином тесляра, якого помилково (помилковим доносом) розіп'яли на хресті.

І тут значення фразеологізму «нести хрест» (вираз це стійке в мові) набуває не тільки побутовий, а й етичний, високоморальний сенс.

І все одно закінчити треба якось позитивно. Можливо, комусь мало факту того, що Христос страждав значно більше, коли здійснював хресний шлях. Таких читачів цілком можна зрозуміти.

Страждання як фактор розвитку особистості

Страждання - важливий фактор людського розвитку. Без нього неможлива особистісна зрілість. У страждань існує внерелігіозную сенс. Вони допомагають людині випилювати себе справжнього, відсікаючи все зайве. І як будь-яка інша, операція подібного роду дуже болюча.

На питання, про те, що значить «нести свій хрест», можна відповісти так: це означає мовчки переносити позбавлення, проблеми, прикрості, не нарікаючи на долю. Інша справа - навіщо? Адже потрібна ж вища мета, щоб, зціпивши зуби, йти далі. А ось тут, у цьому пункті, кожна людина сама робить свій вибір.




Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » » "Нести свій хрест": значення фразеологізму і приклади. Хрест як символ страждань