Бог Амон - повелитель Єгипту

Це був вельми незвичайний давньоєгипетський бог. Його ім'я перекладається як «прихований» або «таємний», а між тим сонце, втіленням якого він був, сяяло над головами його шанувальників, доступне всім поглядам. Йому приписували незвичайну мудрість, але олицетворявшими її священними тваринами у нього були гусак і баран. Будучи місцевим покровителем Фів - столиці Верхнього Єгипту, він простягав свою владу на всю країну. Бог Амон - одна з центральних фігур єгипетського пантеону.

Бог Амон

Божественна тріада із стародавніх Фів

Зображувався бог Амон у вигляді фантастичної істоти з тілом людини, а головою тварини - найчастіше такого улюбленого їм барана. Відомі, втім, і зображення з людською головою, прикрашеної короною з двома високими пір'ям. Зазвичай картину доповнював сонячний диск як символ того, що Амон є повелителем цього вічного світила. В руках його були хрест з петлею, що позначали життя. Для сучасної людини подібний вигляд може здатися позбавленим сенсу, але для древніх єгиптян він був сповнений конкретної символіки.

Як було сказано вище, основним центром його шанування були Фіви. Разом зі своєю дружиною, богинею неба Мут, і сином, богом місяця Хонсу, вони складали так звану фиванскую тріаду і були повноправними вершителями доль міста. У деяких джерелах, правда, вказується, що його дружиною була зовсім не Мут, а інша богиня по імені Амаунет. Можливо, так і було, але за давністю років ніхто точно вже не пам'ятає.

Сонячний бог, який переміг війну

Непросто було Амону завоювати першість серед інших численних божеств, що мешкали в верхів'ях Нілу і претендували на лідерство. Наприклад, в період Середнього царства, тобто в двадцять першому столітті до нашої ери, коли в Єгипті правила XI династія фараонів, наполегливо заявляв про свої права бог війни Монту. Був він вельми грізний і терпіти не міг конкуренції, проте з часом чи то постарів, чи то просто розслабився, але вже через якихось сто п'ятдесят-двісті років, у правління наступної за рахунком - XII династії, потіснив його Амон. На початку їх ототожнювали або, просто кажучи, плутали, але поступово сонячний бог Амон вигнав грубого солдафона і міцно зайняв його місце.

Амон Ра

Треба сказати, що в цей же період царював перш Бог сонця Ра також поступово здає свої позиції. Його ім'я переходить до глави фиванской тріади, який з цих пір іменується як Амон-Ра.

Шлях на вершину влади

Минуло двісті з гаком років, і занудьгував Амон-Ра у своїх Фівах. Відчував, що здатний на більше. А тут ще в період Середнього царства бог родючості Мін спробував вступити з ним у боротьбу, та так настирливо, що їх якийсь час навіть ототожнювали - так тісно вони сплелися в поєдинку. Але здолав бог Амон свого суперника, і той змушений був ретируватися.

Незабаром посміхнулася сонячному богові нечувана удача. До початку шістнадцятого століття до нашої ери перемістився центр земної політичної влади Єгипту в стародавні Фіви. Саме там заснували свою резиденцію правителі XVIII фиванской династії, і бог Амон відразу ж набув статусу царя всіх богів, а його культ зробився загальнодержавним.

Шанування і звеличування верховного божества

Амон бог сонця

Чи розумів він, що своїм піднесенням зобов'язаний грі випадку, або приписав його виключно особистим заслугам - невідомо, але тільки з тих пір прихильно слухав Амон улесливо хору, нагороджує його все новими і новими титулами. Зробився він і богом-творцем, і владикою світу, і взагалі - верхом досконалості.

Жерці Амона дійшли у своїх славослів'ях до того, що почали стверджувати, що земні владики - фараони - з'являються на світ від шлюбу між царицею-матір'ю і самим Амоном, який був до неї на ложі в зовнішності законного чоловіка. Сам Амон, хоча і ніяковів від таких подробиць, але в душі був гордий, адже фараон тепер вважався його сином, а отже, поступався йому в своїй величі.

Відповідно зріс і статус його дружини - богині неба Мут. Стала вона «першої леді» божественного пантеону і схилилися перед нею інші боги Єгипту. Амон ж зі своїм сином - богом місяця Хонсу - строго стежив за всім, що відбувалося на берегах Нілу. У Фівах йому був зведений найбільший в Єгипті храм, називалося Карнакськім. Раз на рік, під час урочистостей, жерці виносила з храму барку, на якій височів променистий Амон - бог сонця і повелитель світу. У цей день фараон, що вважався, як було сказано, його сином і живим втіленням, від його імені, але своїми устами прорікав волю божества і вершив суд.

Фінал, який повторюється в століттях

Боги Єгипту Амон

Однак непостійно щастя тих, хто набув цього стану з волі випадку. Пройшли століття, і в чотирнадцятому столітті до нашої ери закінчилося царювання фиванской династії. Їх змінили інші владики, і центр політичної влади перемістився в інше місце. Прийшла пора заявити про себе іншим богам і скинути з сяючих вершин звиклу до верховної влади тріаду: Амона, богиню неба Мут і їх первістка, бога місяця Хонсу. Знову стали вони рядовими єгипетського пантеону. Це стара історія. Вона повторюється стільки століть, скільки існує світ. Жодне правління не буває вічним.




Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » » Бог Амон - повелитель Єгипту