Калузька ікона Божої Матері: значення. Монастир Калузької ікони Божої Матері

Є у стародавньої Калуги чудова покровителька - створена на полотні ікона Пресвятої Діви. Більше двох з половиною століть зберігає вона жителів міста, щедро виливаючи благодать Божу на чистих серцем і міцних вірою. Калузька ікона Божої Матері - так прийнято величати цей дивний образ, знайдений в XVIII столітті і став однією з головних святинь краю.

Явище святині

Сталося це в 1748 році в селі Тинькова, що недалеко від Калуги. Завгодно було Пресвятій Богородиці явити людям Свій чудотворний образ в будинку благочестивої людини - поміщика Василя Кіндратовича Хитрово. Під час однієї з прибирань виявився на горищі будинку згорток старовинного полотна. Коли його розгорнули, то очам присутніх постало зображення жінки в чернечому вбранні, зануреною в читання книги.Калузька ікона Божої Матері

Дівчина, що знайшла полотно, вирішила, що перед нею портрет однієї з сестер або ігумені знаходився недалеко від села жіночого монастиря, і, показавши знахідку Євдокії - хазяйської дочки, до слова заявила їй, що при нагоді поскаржиться на неї матінці настоятельці - аж надто була ця Євдокія недбайливих в молитві і грішна лихослів'ям. Однак замість каяття загроза служниці викликала в хазяйської дочки гнів, і та, не пам'ятаючи себе, плюнула на картину, показавши своє презирство до духовної персони.

Покарання за зухвалість і блюзнірство

Те, що сталося слідом за цим, потрясло всіх присутніх. Раптово Євдокія похитнулася і слідом за цим впала, втративши свідомість. Коли дівчина прийшла до тями, то не могла ні говорити, ні поворухнутися. Всім було ясно, що нещасну розбив параліч заскоєний нею блюзнірство. Хазяйську дочку перенесли в її кімнату і поклали під образу.

Незабаром господареві будинку з'явилася в нічному видінні Пречиста Богородиця і повідомила, що Євдокія покарана за зухвалість, явлену відносно знайденого образу. Ще Цариця Небесна повідала, що зображена на ньому не ігуменя, а Вона - Матір Божа, і що надалі через цей образ буде послана Благодать на Калугу і її жителів. Про усьому, що сталося Богородиця повеліла скаже священикові і відслужити перед знайденої іконою покаянний молебень.Акафіст Калузької іконі Божої Матері

Зцілення Євдокії і нові чудеса

Про дочку ж Василя Кіндратовича було сказано, що після щирого і глибокого покаяння її надолужити окропити водою, яка витікає з-під церкви, - і вона зцілиться. Так все і сталося. Полотно з образом Святої Діви помістили в раму, і вона стала їх фамільної святинею. Зухвала дівиця слізно покаялася, і після того, як її окропили святою водою, зцілилася.

Минуло небагато часу, і чутка про нове диво облетіла село. У пана був слуга Прохор, що страждав з дитинства глухотою. Якось уві сні почув він голос, котрий розповів, що позбавить його від напасті Калузька ікона Божої Матері, що зберігається в їхньому будинку. Потрібно лише усередині перед нею помолитися. Те ж повторилося і на наступну ніч. Тоді Прохор провів довгі години в уклінний молитві, після чого несподівано заснув. Проспав він дві доби, а коли прокинувся, його слух повністю відновився.

Незабаром Калузька ікона Божої Матері була урочисто перенесена в храм Різдва Пресвятої Богородиці, що знаходився в прилеглому селі. Але цій події передувало ще одне диво, явлене через неї і залишився в пам'яті односельців. Тяжко захворіла Євдокія - та сама дочка поміщика, що була колись покарана за зухвалість. І знову було нічне видіння Пресвятої Діви з велінням молитися перед образом і не слабшати в вірі. Після того як вся родина Хитрово здійснила перед чудотворним образом молебень, хвороба залишила дівчину.Калузька ікона Божої Матері про що моляться

Калузька ікона Божої Матері - берегиня міста

З тих пір з'явилася у стародавнього російського міста заступниця і покровителька - ікона Калузької Божої Матері. Дивні чудеса явила через неї Пресвята Діва. У 1771 року за гріхи вразив Господь мешканців міста чумою, але відслужили перед нею покаянний молебень, і ублагала Пречиста Сина Свого помилувати калужан. Іншим разом, в 1812 році, вберегла місто молитва Калузької іконі Божої Матері від навали наполеонівських військ. Назавжди збереглося це подія в російській історії. Коли ж в 1898 році трапилася епідемія холери, то під час молебню прочитали православні усім світом акафіст Калузької іконі Божої Матері, і не залишила їх Заступниця Небесна - відвела від міста біду.

На згадку про ці чудеса Свята Церква встановила свята, що відзначаються щорічно на калузької землі. Всі вони датуються у відповідності з тими днями, коли Калузька ікона Божої Матері явила своє заступництво. Це 15 вересня, 25 жовтня і 31 липня. Крім того, храм Калузької ікони Божої Матері при архієрейському будинку в місті Калузі відзначає своє престольне свято щороку в першу неділю Петрова поста.

Молитва перед чудотворною іконою

Цей чудотворний образ, явлений за часів правління благочестивої імператриці Єлизавети Петрівни, і донині не залишає калужан своїм піклуванням. Незабаром планується відкриття в честь нього жіночого монастиря на місці чудесного його набуття.

Молитва Калузької іконі Божої Матері

Які б життєві негаразди ні приключилися, йдуть жителі міста під храм, де чекає їх Калузька ікона Божої Матері. Про що моляться перед нею, від чого просять захисту? Моляться про здоров'я своєму і своїх близьких, про благословення на всі добрі справи, про сімейне щастя і многочадіі. Уберегти ж просять від лукавого і всіх його підступів.




Увага, тільки СЬОГОДНІ!

» » » Калузька ікона Божої Матері: значення. Монастир Калузької ікони Божої Матері